ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

Практични съвети

Има ли начин в едно домакинство да се намали употребата на електрическите уреди с най-висок разход на енергия без да се нарушава необходимия комфорт на семейството? Всеки електроуред, независимо от предназначението си, може да консумира ток по-ефективно, когато се използва правилно и разумно. Съвсем малки промени в ежедневните навици на домакинствата могат да има реален и измерим ефект върху консумацията и върху сметките за ток. Факт е, че ако направим жилището си енергийно ефективно, можем да спестим от 70 до 90% от парите, които даваме за „топло“.

 

Пак с толкова ще намалим и вредните емисии в околната среда. Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17% от месечното потребление на електроенергия в едно домакинство. Загряването на вода е вторият, най-голям енергиен разход в дома ни. Бойлерът обикновено е „виновник“ за около 23% от сметката която плащаме. Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление. Голяма част от нас работят от вкъщи най-малко един ден в седмицата и това също увеличава сметката ни за ток у дома. Затова е важно да използваме енергоспестяващо офис оборудване. То е маркирано с „енергийна звезда“ /програма на ЕС Energy Star/, намира се лесно в магазините и използва 2 пъти по-малко ток от стандартното оборудване.

 

При закупуване на домакински електроуреди е добре предварително да се запознаем с  данните, включени в задължителните вече енергийни стикери, продуктови информационни листове и спецификации, за да разберем повече за енергийния клас на уреда, годишната му консумация на електроенергия или вода, както и консумацията на енергия в изключен и при включен режим.