ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

Енергийна ефективност

Разумното използване на енергията в домовете и бизнеса има големи ползи и води до намалени сметки за енергия. При правилното комбиниране на различни мерки по енергийна ефективност могат да се постигнат спестявания на енергия с над 50-60%.

Замислете се - когато употребявате напразно електроенергия, всъщност влияете върху промените в климата. Според проучванията на WWF промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през ХХІ в.

Прилагането на мерки и технологии за намаляване на енергийната консумация дава и допълнителни ползи, като подобряване на производствените процеси в предприятията, по-здравословни условия на работа, повече комфорт и удобство в домовете и обществените сгради.   

Един от най-добрите варианти за изпълнение на мерки по енергийна ефективност, който е лесен и удобен за клиентите е използване услугите на специализирани ЕСКО компании. Тези компании дават информация на клиента какво трябва да се направи, колко пари ще струва и за колко време ще се върне инвестицията. Целта на ЕСКО е мерките да възвърнат вложената средства за максимално кратък период от време, след което клиентът да продължи да ползва парите от намалените сметки за енергия в продължение на 5 до 10 и дори повече години.  

ОТОПЛЕНИЕ

Намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да понижи сметката за ток с 10%. 

Използвайте таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа – положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.
 
ГОТВЕНЕ

Ако изключвате фурната 10 мин. преди края на времето за печене, ще спестите до 20% от сумата, която заплащате за електроенергия за нейната работа.

Гответе с капак и използвайте в максимална степен тенджери под налягане – така можете да постигнете икономия на електроенергия до 20%.

Върху котлоните на готварската електрическа печка поставяйте съдове с дебело и равно дъно – неравност от 1 мм на дъното води до преразход на 15% електроенергия.

ОХЛАЖДАНЕ

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, за да осигурите ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% преразход на електрическа енергия.

Размразявайте хладилника си колкото може по-често, защото образуваният лед в него повишава значително размера на разходите за ток (1 см лед значително увеличава използваната от хладилника електроенергия).
 
ПРАНЕ

Използвайте пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура. Tака ще спестите енергията, необходима за загряване на водата.
 
РАЗВЛЕЧЕНИЕ

Можете да намалите сметките за електричество до 5%, ако изключвате уреди като телевизор, компютър, малки електроуреди, от контакта, когато не ги използвате.