ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

15 март 2020

Умишлен палеж намали сигурността на електрозахранването на част от София

Разбит е непроходим колектор и е запален кабел 110 kV на ЧЕЗ Разпределение

Умишлено посегателство над електроенергийно съоръжение, собственост на ЧЕЗ Разпределение, постави под риск електрозахранването на част от столицата. Разбит е непроходим колектор на компанията и е запален кабел 110 киловолта, елемент от ключово значение за сигурността на услугата в  София. Инцидентът от тази нощ доведе до повреда на  съоръжението и прекъсна доставките на електроенергия в кварталите Красно село, Зона Б-19, Зона Б-18, Зона Б-5, Красна поляна, Лагера, Разсадника, Сердика, Крива река, Света Троица, Хиподрума, Илинден и Земляне.

ЧЕЗ Разпределение реагира незабавно след събитието и подаде алтернативно електрозахранване в рамките на по-малко от час. В момента сигурността на електроподаването в част от София е обезпечена едностранно.  Компанията създава план за захранване на потребителите чрез съоръжения средно напрежение при евентуална следваща извънредна ситуация. Дружеството ще сведе до възможния минимум времето за реакция при такива обстоятелства.

Обстановката, в която се случва инцидентът, усложнява възможностите за ремонт на повредения кабел. Целият ръководен ресурс и служителите на дружеството са мобилизирани да се справи с гарантиране на сигурността на доставките на електроенергия в условия на извънредно положение. Същевременно за ремонт от подобно естество има нужда от допълнителни специалисти, които не се намират в България и на Балканите. Инженери с такава компетентност има много малко и в останалата част от Европа. Обявеното извънредно положение създава предпоставки за отлагане на ремонта за неопределен срок. Кризисен щаб на дружеството ще работи за намиране на възможности за излизане от ситуацията.

Така след обезпечаването на алтернативна схема на електроподаване, с едностранно захранване остават кварталите Света Троица, Зона Б 19, Банишора, Разсадника, Зона Б5, Зона Б 18, Илинден, Фондови жилища, Сердика, Факултета, Красна поляна и Западен парк. Това са само пряко засегнатите квартали. Повреденият кабел осигурява алтернативна връзка за няколко подстанции, т.е. отпада една възможност за захранване и на много други райони в София.

За посегателството и нарушената сигурност на електрозахранването в посочените райони, ЧЕЗ Разпределение информира Министерство на енергетиката, Столична община, МВР, Пожарна безопасност и защита на населението. Компетентните органи потвърдиха, че пожарът е умишлен. Стартирано е разследване от органите на МВР.

 

 

 

публикувано
 
Март 2020

Photo gallery