ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

17 октомври 2023

ЕРМ Запад стартира пилотен проект по полагане на екокабели

Операторът на електроразпределителната мрежа в Западна България ЕРМ Запад стартира полагането на нов вид силов кабел с изолация от високоефективен полипропиленов термопластичен еластомер (HPTE) в гр. Дупница

Кабелите са произведени по съвременна иновативна технология P-Laser. При нея са използвани напълно рециклируеми материали, благодарение на които 500 кг. висококачествен изолационен термопластичен материал от всеки един километър положен кабел може да бъдат възстановени за повторна употреба. По този начин е постигнато 100% екологично чисто решение на производствения процес при технология на „нулев газ“ чрез повишена енергийна ефективност и намалени до минимум емисии на парникови газове.

„Прилагането на това екологично решение е част от дългосрочната политика на ЕРМ Запад за устойчиво развитие. Планираме да използваме такива кабели и при бъдещи проекти,“ каза Георги Миков, изпълнителен директор на ЕРМ Запад.

Кабелът не представлява интерес за крадците, което също ще допринесе за подобряване на сигурността на доставката на електроенергия.

Произведените по тази технология кабели се използват за първи път в България. Те са навлезли в широка употреба в Европа, като към момента с тях са изпълнени редица проекти от водещи електроенергийни компании в Италия, Холандия и Испания.

Проектът е пилотен за цялата лицензионна територия на ЕРМ Запад. Кабелите ще се използват за изграждане на подземни кабелни разпределителни мрежи средно напрежение.

 

Снимки: Полагане на екокабел