ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

06 юни 2024

Електрохолд и Еврохолд създават платформа за финансова подкрепа за българския спорт от бизнеса

Групата Електрохолд и собственикът ѝ Еврохолд България АД стартираха съвместна инициатива с министъра на спорта Георги Глушков и част от водещите спортни федерации в страната, целта на която е да привлече подкрепа и финансиране от бизнеса за развитието на спорта и младите състезатели и таланти. 

Инициативата беше представена на Благотворителна вечер на спорта, която се проведе на 5 юни в Националния исторически музей в София. Организатор на събитието е Фрий Медиа Груп – собственик на няколко водещи спортни сайта, между които са BGbasket.com, BGvolleyball.com и tennis24.bg.

На Благотворителната вечер присъстваха министърът на младежта и спорта Георги Глушков, ръководители на федерации и клубове, звезди в българския спорт, общественици, деятели и любители на спорта, представители на бизнеса. Сред гостите бяха волейболните звезди на България Любо Ганев, Димо Тонев, Теодор Салпаров, бившата тенисистка Цветана Пиронкова и ракета номер едно на България в момента Виктория Томова, капитанът на националния отбор по баскетбол Павлин Иванов и други. Неотложен ангажимент в чужбина в последния момент не позволи присъствието на Александър Везенков – втория български баскетболист в НБА след Георги Глушков. Имаше и томбола със спортни артикули и автографи от звездите.           

На Благотворителната вечер председателят на надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов обяви допълнителна финансова подкрепа, която групата на Еврохолд ще предостави на три от спортните федерации в България – Българска федерация по волейбол, Българска федерация по баскетбол и Българска федерация по тенис. Общият размер на помощта е 75 хил. лв. – по 25 хил. лв. за всяка от трите федерации. По този начин Еврохолд отбеляза символично и 25 години, откакто подкрепя българския спорт.

„Всички сме спортували като деца, а аз съм бил и активен професионален спортист. Иска ми се не само държавата, но и всички отговорно да започнат да дават средства за спорта, защото тогава ще виждаме много по-изявени личности и млади хора с амбиция, които ще отстояват себе си. Лидери се изграждат със спорт, а спортистите често са сред най-изявените и активни личности в живота. Затова нека инвестираме в спорта. Възможностите са много“, прикани Асен Христов присъстващите представители на бизнеса, като допълни, че ръководената от него група Еврохолд и дъщерните дружества остават ангажирани с подкрепата за българския спорт и надграждат усилията си в тази посока от финансирането за отделни състезания до спонсорството на цели федерации. „Надяваме се и други представители на  бизнеса да се присъединят към нашата инициатива, за да можем да популяризираме най-вече детско-юношеския спорт“, допълни още Асен Христов.  

Благотворителна вечер на спорта е една от многобройните инициативи на Еврохолд за подпомагане  на българския спорт, развитието на младите спортисти и таланти. Групата подкрепя българския спорт от 25 години, като през годините е финансирала федерации, клубове и състезания във водещи за България отборни спортове – баскетбол, волейбол, лека атлетика, плуване, футбол и други, а също така и олимпийското движение в България. Еврохолд е и първата българска компания - официален партньор на Европейската атлетика.

Преди две седмици Еврохолд се ангажира с плащането на сумата, която Българската федерация по вдигане на тежести дължеше на международната централа. По този начин беше осигурено участието в олимпийските игри в Париж на изявените ни състезатели Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов.

 

Eврохолд България АД

Еврохолд България АД е водеща енергийна и финансова група с дейност в региона на Централна, Източна и Югоизточна Европа. Акциите й се търгуват на фондовите борси в София и Варшава. Еврохолд е собственик на Електрохолд - водещата електроенергийна група в България, притежаваща най-големия дистрибутор, доставчик и търговец на електроенергия в страната, която има над 3000 служители и обслужва почти 3 млн. потребители. Еврохолд е собственик и на Евроинс Иншурънс Груп АД (ЕИГ), една от големите застрахователни групи в региона. ЕИГ предоставя пълен спектър от застрахователни услуги, оперира в 11 държави в Европа и има над 2000 служители. 

www.eurohold.bg; www.electrohold.bg; www.eig.bg