ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

03 февруари 2020

ЧЕЗ със „Златно сърце“ за подкрепата си към професионалното образование в България

Дружеството е сред първите отличени с годишните награди за отговорен бизнес и благотворителност на Business Lady

ЧЕЗ България получи първата награда за благотворителност и корпоративна социална отговорност „Златно сърце“ на клуб и списание Business Lady за подкрепата, която предоставя за развитие на професионалното образование в България.

„Осигуряването на качествено образование е от ключово значение за такъв стратегически сектор за всяка една държава какъвто е енергетиката. Затова ЧЕЗ превърна професионалното образование в основен елемент на своята политика за корпоративна социална отговорност. Нашата цел като работодател е да осигурим подходяща среда и да дадем възможности за професионално и личностно развитие на специалистите, за да ги задържим в българската енергетика“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

ЧЕЗ развива дългосрочна политика в подкрепа на професионалното образование в България. Част от тази политика е конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, който стартира през 2012 г. и бе насочен към ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии на територията на Западна България. През 2018 г. дружеството разшири обхвата на конкурса, като включи в него и студенти от електротехнически специалности, а от началото на учебната 2019/2020 г. връчи и първата социална стипендия за сираци или полусираци в сътрудничество с фондация „Сирак“. Досега 57 ученици и студенти са получили стипендии от ЧЕЗ, а 17 от тях са започнали професионалния си път от компаниите на ЧЕЗ в България.

ЧЕЗ е една от първите компании, които се включиха в проекта ДОМИНО за насърчаване на дуалното обучение по електротехника в България. През 2019 г. „ЧЕЗ Разпределение България“ получи отличие за най-добри социални придобивки за учениците в дуална форма на обучение в рамките на проекта ДОМИНО. В момента компанията работи с ученици в дуална форма на обучение в три гимназии – в София, Плевен и Перник.

През 2017 г. компанията създаде модерен технически учебен център, в който обучения преминаха 5885 служители на компанията, учащи се и външни лица. Центърът притежава полигон с реална електроразпределителна мрежа и напълно оборудвани учебни зали. Освен това ЧЕЗ дългосрочно и успешно сътрудничество с професионалните гимназии висшите учебни заведения, които са инкубаторите на бъдещите специалисти. Компанията дава своя принос за актуализиране на учебните програми в съответствие с изискванията на бизнеса.

 

публикувано
 
Февруари 2020