ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

16 юни 2020

ЧЕЗ Разпределение подобрява електрозахранването на 9 населени места в района на Новачене

ЧЕЗ Разпределение България приключи голям проект по модернизация на възлова станция в с. Новачене, общ. Ботевград. В проекта компанията инвестира 218 000 лв. С изпълнението му се подобрява сигурността и качеството на електрозахранването в 10 населени места в района на Ботевград – Скравена, Краево, Брезовдол, Гурково, Осеновлаг, Радотина, Рашково, Боженица, Липница и Новачене. Възловата станция осигурява резервно захранване и на село Врачеш, както и на селища от община Мездра – Типченица, Люти дол, Елов дол и Ребърково.

Реконструкцията на възловата станция обхваща модернизация на всички електрически съоръжения и апарати, с което се постига оптимизиране на техническите параметри, увеличение на експлоатационния живот и повишаване на надеждността и безопасността на работа. Подменят се всички части и компоненти с нови, извършва се модернизация на съществуващите системи за защита, контрол, измерване и сигнализация и се въвежда нова система за управление от разстояние. По този начин ще се намалят времето за локализиране на аварии и прекъсванията на електрозахранването на клиентите на дружеството в посочените райони.

Междувременно стартира работата и по реконструкция на възлова станция в с. Плана, общ. Панчарево. ЧЕЗ Разпределение влага в реализацията на обекта 185 000 лв., като след нейното изпълнение ще се осигури надеждно резервно електрозахранване от подстанция Самоков на в.з. Ярема, селата Бистрица и Железница, както и на всички вилни зони в полите на Плана планина. По този начин дружеството ще има възможност да превключва незабавно при нужда на сигурна алтернативна схема на електрозахранване, което ще скъси евентуални безтокови паузи за клиентите в района. Същевременно възловата станция е основният източник на електрозахранване на Българската земна станция за космически връзки в Плана, като модернизацията ще позволи безпрепятствената й работа.

Неотдавна приключи и работата по реконструкция на възлова станция в Правец на стойност 290 000 лв., с която се повишава надеждността на електрозахранването на клиентите на ЧЕЗ Разпределение в града.

 

публикувано
 
Юни 2020