ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

01 юли 2020

ЧЕЗ Разпределение подобрява електроенергийната сигурност на София

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД стартира мащабен проект от ключова важност за електроенергийната сигурност на столицата. Компанията ще подмени кабел 110 kV с дължина 1,2 км, част от критичната инфраструктура на София, като ще бъдат реконструирани и прилежащите две подстанции.

Това е най-мащабният и отговорен проект на ЧЕЗ Разпределение за 2020 г., като в него компанията ще вложи 4.2 млн. лв. Съоръженията, които подлежат на модернизация, касаят пряко електрозахранването на над 85 000 клиенти на дружеството в централните и югоизточните части на София, като имат отношение и към електроразпределителната мрежа на повече от половината столица, включително редица административни сгради и важни институции.

Проектът стартира на 01 юли и се очаква да продължи до края на септември 2020 г. Моментът за извършване на ключовия ремонт е внимателно подбран – ще се работи през активния летен сезон, когато консумацията на електричество традиционно е най-ниска. По този начин ще се избегне претоварване по мрежата, която ще осигурява алтернативно електроенергия на клиентите по време на реконструкцията.

 В рамките на проекта ще се подменя стар, маслен кабел с нов, сух, произведен по модерна технология и с много по-сигурна изолация. Подмяната ще се извършва в непроходим колектор, което налага съответните изкопни дейности в неговия сервитут. Трасето преминава през районите „Сердика“ и „Оборище“. Разделено е на части и ремонтът ще се осъществява на етапи. Дружеството е взело необходимите мерки подизпълнителят на обекта да сведе до възможния минимум неудобствата за жителите на посочените райони. Компанията моли клиентите да проявят търпимост по време на ремонтните дейности и се ангажира да наложи пълен контрол над подизпълнителя за качествено възстановяване на настилките.

Дейностите по подмяна на кабела са съгласувани със Столична община, Софийска вода, Топлофикация-София и други ютилити компании. Поддържа се контакт с кметовете на районите, през които преминава трасето на кабела. В изпълнението на проекта е включен сериозен ръководен и експертен ресурс. „ЧЕЗ Разпределение България“ АД поднася своите извинения на гражданите за евентуални неудобства по време на ремонтните дейности.

публикувано
 
Юли 2020