ЗА НАМАЛЕНО ЗРЕНИЕ
Размер на шрифта
Текстова версия на сайта

12 юли 2023

Европа се нуждае от ВЕИ, за да запази своята енергийна независимост

Енергийната сигурност означава да сме независими от останалия свят. Ако Европа иска да запази своята енергийна сигурност, трябва да разполага с мощностите на ВЕИ, тъй като няма достатъчно фосилни горива. Трябва да имаме предвид както зеления преход, така и енергийната сигурност. Това каза Карел Крал, главен изпълнителен директор на Електрохолд, в ефира на предаването ''Чиста енергия'' по Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Според Крал интересът на бизнеса към зелената енергия би трябвало да е най-вече икономически. 

''Според мен бизнесът все повече и повече ще се интересува от дългосрочни договори, ако това ще има икономически смисъл за тях. Икономическият смисъл е да си запазят дългосрочно цената, която ще бъде конкурентоспособна и която им дава възможност за устойчиво планиране и развитие на техния бизнес. Само ако икономическият мотив и опазването на околната среда вървят заедно, бизнесът ще има интерес.''

Крал разказа, че в момента тенденцията в Европа е да се сключват по-дългосрочни договори и най-големият соларен парк в България ФЕЦ Верила очаква още такива. Засега обаче запазва в тайна продажните цени на електроенергията, заложени в дългосрочен план при реализирането на проекта. Изпълнителният директор на Електрохолд коментира още инвестиционната среда за развитие на ВЕИ в България.

''Има липса на ясна стратегия относно колко и къде България да инвестира в зелена енергия. Имаме нужда от портфолио на зелена енергия, но процесът трябва да се направи ефективен както за нас, така и за инвеститорите. Това за съжаление не е факт затова предложихме с колеги да се преразгледа целият процес и да се направят промени в положителна посока.''

Крал изтъква, че акцентът върху зелена енергия не означава, че разходите на мрежата ще се понижат. По думите на госта всичко това е тясно обвързано с инвестициите и накрая трябва да се плати.

''Ние от доста време работим в посока дигитализация на мрежата.  За да подкрепим развитието на зелена енергия и на трансформацията на енергетиката има две неща, които трябва да имаме предвид. На първо място е самият капацитет на мрежи. На второ място - самата дигитализация.''

В ефира на ''Чиста енергия'' Карел Крал коментира и кампанията на Електрохолд ''Независимост към зеления преход'', която предлага на битови клиенти изграждане на фотоволтаични електроцентрали за собствено потребление. Той споделя, че са в самото й начало работят с малки предприятия и стопански клиенти и вече имат над 100 проекта с малки фотоволтаици. Крал обаче се готви за момента, когато фотоволтаичните електроцентрали за собствено потребление ще станат още по-интересни на обществото и е убеден, че това време наближава.

Целия коментар може да гледате във видеото: Европа се нуждае от ВЕИ, за да запази своята енергийна независимост - Bloomberg (bloombergtv.bg)